Първоначално публикувано от benzol
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Alfa Romeo 166 за първа кола?
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от Двигателист Покажи съобщениеИзвинявам се за офтопика, но по-важно е какъв е пробега за три години.
Comment
-
Ок, значи колата задължително ще мине през сервиз преди да я купя. Въпроса ми е майсторите ще могат ли да преценят дали двигателя е добре "гледан" от предните собственици или те могат да видят само моментното състояние на колата? С други думи възможно ли е да я заведа на сервиз, където да ми кажат, че всичко е супер, а колата след 1 седмица/месец примерно да сдаде багажа? Благодаря ви много за помощта!
Comment
-
Първоначално публикувано от benzol Покажи съобщениеИнтересно ми е толкова много ли се чупи,че всеки месец да наливаш над 50лв в нея?Горивото не го включвам в тази цена.Alfa 166 2.4 JTD '03 150HPEx
Espace 2.2 DCI '06 150HP
Comment
-
ако търсиш кола, която не се троши - не знам такава иначе щеше аз да съм я купил вече. Ако търсиш кола с евтини части - фиат брава/браво, алфа 145/146 и други до 2000 година , модел нисък клас. Не можеш да искаш да караш лимузина и да ти е без пари. А дали ще се счупи - вчера телевизора го гледах до 2 часа посред нощ, днес го пускам - не бачка , счупен!Alfa Romeo 146 1.9 JTD 105+++ EX
Peugeout 2.2 HDI 133+++
Alfa 159 +++ next
Comment
-
Първоначално публикувано от benzol Покажи съобщениеИнтересно ми е толкова много ли се чупи,че всеки месец да наливаш над 50лв в нея?Горивото не го включвам в тази цена.
Моята статистика показва, че горивото е горе долу 1/3 от останалите разходи по един автомобил.
Е, стига да не караш по 80к на година.Last edited by BO; d.m.y г., 14:37.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Първоначално публикувано от BO Покажи съобщениеАко само толкова пари даваш средно на месец за поддръжката, то направо си е без пари.
Моята статистика показва, че горивото е горе долу 1/3 от останалите разходи по един автомобил.
Е, стига да не караш по 80к на година.
Та от моята гледна точка или колата ти гори много малко, или се троши много.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеПри мен е обратното, т.е - подръжката ми представлява около 1/3 от всички разходи.
Та от моята гледна точка или колата ти гори много малко, или се троши много.
Ето, примерно на Фиат-а ми (Мултипла), при положение, че колата си беше здрава, за 22 месеца притежание в мен само за части и смяната им съм давал средно по 127,53 лева на месец.
Ако включа абсолютно всичко друго, без горивото и самата цена на колата, средно месечно за нея съм давал по 262.56 лева на месец.
Средно месечния разход за гориво ми е бил 113,08 лева.
Или в крайна сметка обща цена на километър с този автомобил - включващ и цената на покупка, и цената на продажба ми е бил точно 0,45 лева на километър.
Това показва статистиката. А съм записвал абсолютно всичко - абсолютно - дори и автомивките да речем...A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Първоначално публикувано от BO Покажи съобщениеЗависи какво включваш във всички разходи и какви километри изминаваш годишно.
Ето, примерно на Фиат-а ми (Мултипла), при положение, че колата си беше здрава, за 22 месеца притежание в мен само за части и смяната им съм давал средно по 127,53 лева на месец.
Ако включа абсолютно всичко друго, без горивото и самата цена на колата, средно месечно за нея съм давал по 262.56 лева на месец.
Средно месечния разход за гориво ми е бил 113,08 лева.
Или в крайна сметка обща цена на километър с този автомобил - включващ и цената на покупка, и цената на продажба ми е бил точно 0,45 лева на километър.
Това показва статистиката. А съм записвал абсолютно всичко - абсолютно - дори и автомивките да речем...
когато изразих мнението в предишния си пост, не съм включил амортизацията на колата, но и след като я включа, пак се получава следното:
- разход на гориво (карам 80% градско) - 0,176 лв./km.
- подръжка на мотора - 0,019405 лв./km.
- амортизация на колата - 0,035 лв./km.
- окачване засега не ми се налага да правя, но добавям за него едни 2000лв за пробег от 100К - т.e. - 0,02 лв./km
- гуми - 0,01 лв./km
- данъци ГТП и застраховки - 0,04 лв./km.
дотук всичко прави 0,3 лв./km.
Труда е от мен, но едва ли възлиза на 1500 лв за 10К пробег.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Направо напиши средно месечно колко ти излиза колата, защото без да си написал пробега, мога косвено да изчисля спрямо данъците ти колко правиш на месец.
Да се види, че тия 50лв/мес са нищо.
А ти дори още окачване не си правил.
Мога да ти дам фактура от един от сервизните форуми, за цялостно правене на окачване на 166-ца от рода на 3400лв.
Само това за 4 годишен период прави повече от тия 50лв/мес.
Само едни 17-ки гуми 4 броя са 1000лв. Като ги разделиш на едни 50к километра, това ти прави по 5 стотинки на километър, не 1 стотинка както си написал.
Аз давам абсолютно точна статистика с абсолютно всеки разход свързан с автомобила - автомивка, ароматизатор, тасове, болт, о-пръстен, лепило за нагряващите реотани на задното стъкло...
Но както казах - ако въртиш повече километри - 20-30-40к на година, тогава и разхода за гориво ще е по-висок за всеки километър, като разхода за части ще се разделя върху по-голяма цифра и съответно ще изглежда по-нисък върху стойността на сумата отнесен към километър.
п.п. На БМВ-то ми всеки един километър към днешна дата ми струва точно 0,63лв на километър.
Но относителния разход за поддръжка (само частите+труд) ми излизат по 106.97лв на месец отнесени към 127,53лв на Мултиплата.
Чисто така погледнато БМВ-то ми излиза по-евтино от към части на месечна база в сравнение с Мултиплата.
Ама ако включа данъци, застраховки и гуми, тогава нещата стават малко обратни.
Но ако включа абсолютно всичко похарчено за целия период, без цената на самата кола, то средно месечния ми разход по БМВ-то ми възлиза на 265,36лв, отнесен към 262.56лв на Мултиплата.
Демек БМВ-то ми излиза с ~3лв/мес по-скъпо да го карам от Мултиплата.Last edited by BO; d.m.y г., 16:21.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Comment
-
Средно месечният ми разход е 250 лв. Въртя средно по 10 К годишно.
3500 лв в мега-доверен сервиз за окачване няма как да дам, при положение, че цялата кола с перфектно състояние на окачването струва толкова.
Онези гуми, как точно ги сметна че правят по 5 ст/km ?
И аз си правя точни сметки, ама не давам за 100К пробег едни 15 000 лв. в повече отколкото е необходимо.
Това е стойността на един перфектен автомобил бре!
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение...
3500 лв в мега-доверен сервиз за окачване няма как да дам, при положение, че цялата кола с перфектно състояние на окачването струва толкова.
Онези гуми, как точно ги сметна че правят по 5 ст/km ?
Между другото това е и моята реакция, но те на, факт.
Като смениш всичко по окачването, толкова пари излиза.
Ами сметнах 1000-те лева върху 50к километра, колкото горе долу биха изкарали едни нови гуми преди да трябва пак да ги сменяш. -> Объркал съм се 2 стотинки излиза сметката.
Само, че като караш 166-ца, никога не може да минеш 50к с едни гуми. Винаги нещо някъде се преебава и гумите се изяждат изведнъж за норматив. Това показва реалността, за съжаление.
250лв/мес, при 10к годишен пробег по 17.6лв/100км за пробег.
За една година даваш 1760 лв. за гориво, което е по 147лв/мес. Дефакто имаш още 100лв други разходи. Да, при теб горивото е повече. Но като направиш окачването, може и да изравниш нещата. А и всичко ако се прави на сервиз, както повечето потребители правят, тогава ще видиш, че парите за гориво са по-малко от останалия разход по колата.Last edited by BO; d.m.y г., 16:56.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Comment
-
Ако дадеш 3500 лв за окачване а пък едни гуми не могат да изкарат 50К с него, то вероятно е трябвало да дадеш още 3500 за да не ги яде. За твое сведение само със собственоръчната си намеса по подръжка на окачване и разбира се ходене чат-пат на стенд с едни гуми съм минавал по над 100К.
Както и да е - дупе знае 2 и 200
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
Comment